Duurzaam bewust ondernemen

Administratieve ondersteuning voor de ZZP'er

Sinds eind 2019 ben ik aangesloten bij Happy Planet Professionals. In mijn privé omgeving probeer ik bewust om te gaan met materialen en middelen en niet mee te doen aan de verspilling en overconsumptie van onze maatschappij. Ik was zoekende naar een manier om dit te kunnen integreren in mijn bedrijf. Daar vond ik HPP, een netwerk organisatie van duurzame ondernemers. Zowel ondernemers die echt een duurzaam product of dienst aanbieden als ondernemers die in de randvoorwaarden duurzaam willen zijn (zoals ik). Mijn dienst kan ik namelijk lastig duurzaam maken.

Onderdeel van Happy Planet Professionals is het jaarlijks uitvoeren van een review. Daarin ga je optekenen wat je ambities op mvo gebied zijn. Een collega bespreekt en beoordeeld samen dit proces. Daarmee kan je elk jaar terug kijken naar je realisaties en proberen een stapje extra te zetten.

Oorkonde van 2020, die van dit jaar is onderweg.

Doorlopende mvo beleid

  • Ik print zo min mogelijk. Alle communicatie met klanten/leveranciers gaat digitaal. Omdat dit helaas niet 100% mogelijk is compenseer ik dit door de aanplant van bomen via mijn energieleverancier.
  • Ik ben mij bewust dat ook mijn software en (online) dienstverlening ook een invloed heeft op ons klimaat daarom onderzoek ik of de datacenters waarbij ik (direct en indirect) gebruik van maakt voorzien worden van echte groene stroom;
  • Bij uitbesteden van werkzaamheden een collega freelancer zoeken die mijn duurzame insteek volgt.

Acties in 2021:

Hieronder deel ik met je mijn acties voor 2021 (en verder). Hier kan je ook zien dat privé en zakelijk in mijn geval goed in elkaar over lopen. Vooralsnog ben ik niet los te zien van mijn bedrijf.

  1. Ik ga mijn rol als coach meer profileren en inzetten bij mijn klanten. Eerst voor de boekhouding, later voor een breder spectrum: ‘’ Ik draag in de rol van boekhoudcoach/docent/begeleider bij aan een belangrijk stukje onderwijs voor de (startende) ondernemer. Leren boekhouden op een praktijkgerichte manier.’’
  2. Ik ga onderzoeken of ik mij kan aansluiten bij een lokale munt teneinde niet bij te dragen aan het neokapitalisme maar geld in de gemeenschap te laten circuleren.
  3. In de komende 1 tot 3 jaar bouw ik mijn vermogensportefeuille om naar een zo duurzaam mogelijke mix. Daarbij vertrouw ik op de ervaringen en input van bevestigde duurzame partijen (o.a Bright).
  4. Ik ga dit jaar bomen planten voor elke klant waar ik werkzaamheden voor doe.
  5. Jaarlijks ‘koop’ ik minimaal 5 m3grond via land van ons.
  6. HPP promoten bij de coworkingspace waar ik werk.
  7. Ik draag mijn mvo beleid uit op mijn site.

Gerealiseerd in 2020:

In 2020 heb ik mijn klanten een relatiegeschenk in de vorm van een Correctbook gegeven. Hiermee faciliteren ik al 10 jaar aan schrijven voor een kind in een ontwikkelingsgebied.

Wij maken op deze website gebruik van cookies.